Onderhoud schapenvacht

Onderhoud schapenvacht

Een schapenvacht is een natuurlijk product. Door de aanwezigheid van natuurlijke vetten (lanoline) reinigt een schapenvacht zichzelf. Om ervoor te zorgen dat u zo lang mogelijk kunt genieten van een mooie schapenvacht, adviseren wij om uw schapenvacht regelmatig uit te kloppen en te luchten. Ook kunt u de schapenvacht eenvoudig stofzuigen.

Schapenvacht opfrissen

Om uw schapenvacht op te frissen kunt u de vacht buiten in de mist of na het douchen in de badkamer hangen. In de winter kunt u de vacht in de sneeuw leggen met de wolkant naar beneden. De sneeuw absorbeert het vuil.

Zit er een vlek op uw schapenvacht?

Geen paniek! Als de vlek nat is, kunt u deze droog deppen met wat keukenpapier of een droge (hand)doek. Is de vlek opgedroogd? Dan kunt u de vlek verwijderen met een vochtig doekje. Het is belangrijk dat u de vlek niet in de vacht wrijft, maar steeds deppende bewegingen maakt. Verdwijnt de vlek niet? Dan kunt u een klein beetje groene zeep gebruiken

Schapenvacht wassen

Wij adviseren om uw schapenvacht zo min mogelijk te wassen. Door het wassen verdwijnen de natuurlijke vetten (lanoline) die in een vacht zitten. Hierdoor verliest een schapenvacht de natuurlijke glans en souplesse. Wilt u toch graag uw schapenvacht wassen? Was de vacht dan bij voorkeur met de hand in koud water zonder zeep of gebruik het wolwasprogramma van uw wasmachine. Wring de vacht na het wassen voorzichtig uit en laat de vacht verder drogen op kamertemperatuur.

Schapenvacht drogen

Is uw vacht nat geworden? Schaapvaak adviseert om uw vacht op kamertemperatuur te laten drogen. Zorg ervoor dat uw schapenvacht goed opdroogt. Afhankelijk van de dikte van uw vacht, kan dit enkele dagen tot een week duren. Om de vacht soepel te houden, is het slim om deze dagelijks even te bewegen of op te rekken. Droog uw schapenvacht niet in de droger, over de verwarming of in direct zonlicht.

Schapenvacht borstelen

Om te voorkomen dat de schapenvacht op den duur gaat klitten, kunt u de vacht borstelen. Hiervoor kunt u een normale haarborstel of een hondenborstel gebruiken. Borstel voorzichtig zodat u de wol niet uit de vacht trekt.